Heb jij ook een vaderland en een moederland?

Een Vaderland en een Moederland
Mijn Vaderland: Nederland
Een Vaderland en een Moederland
Mijn Moederland: Indonesië

Heb jij een vaderland en een moederland, dus een gezin met 2 culturen? Is je moeder in Indonesië geboren en getrouwd met een Nederlander of is je vader Indisch en je moeder een geboren Nederlandse? Dan ben je een halfbloed zoals dat genoemd wordt maar een DUBBELBLOED is een veel betere omschrijving!

Hebben je vader of moeder de bezetting van de Japanners in Indonesië meegemaakt? En in een Jappenkamp gezeten tijdens de oorlog? Wellicht is er sprake van een oorlogstrauma. Die oorlog heeft daardoor grote invloed op de manier waarop jij bent groot gebracht en wie jij als zoon of dochter bent geworden.

Opgroeien in een gezin waar emoties niet getoond worden, zwijgen een 2de natuur is en onvoorspelbare stemming wisselingen regelmaat zijn, heeft een prijs. Je vader en/of moeder konden niet anders, ze moesten overleven en dit was de enige manier waarop ze verder met hun leven konden gaan. Er was geen ruimte of interesse in hun verhaal, toen ze noodgedwongen in Nederland aankwamen. Nederland was zelf nog maar net bevrijd van de Duitse bezetters…

Gevolgen

Voor mij als dochter van een getraumatiseerde indische moeder betekende het dat ik me helemaal richte op mijn moeder, me op haar afstemde en aanpaste.  Ik had als kind het gevoel dat ik er voor haar moest zijn. Rond mijn 45 kreeg ik allerlei, toen nog, onverklaarbare klachten. Labiel zijn, paniekaanvallen hebben, schrikachtig en onzeker zijn. Me geen raad weten met alle emoties die ik voelde. En vooral het niet kunnen plaatsen van al deze klachten. Mijn leventje leek tot nu toe altijd ‘huisje boompje beestje’.

Dè INOG

Bij dé INOG; de vereniging voor de IndischeNaOorlogseGeneratie kwam ik er achter dat ik niet de enige was. Mijn klachten bleken heel herkenbaar voor veel 2e en 3e generatie dochters en zonen. Door ieders ervaringen, die gedeeld werden tijdens de inloopdagen, werd ik me meer en meer bewust van de gemeenschappelijke last die we als INOGers met ons mee dragen. Het inzicht ontstond dat ik de pijn en het verdriet van mijn moeder met me meedroeg. Evenals de conclusie: Het is niet van mij dus ik mag en kan het achter me laten. Daar is tijd en therapie voor nodig geweest, na zo veel jaren van niet weten en met me mee dragen.

Psychotherapie ( lichaamsgerichte )

Het was voor mij zo’n helende reis dat ik besloot de opleiding voor Lichaamsgericht Psychotherapie te gaan doen. Via deze vorm van therapie heb ik mijn verleden onder ogen durven zien en leren begrijpen hoe mijn problemen zijn ontstaan. Ook het loslaten werd mogelijk. Zou dit ook de weg zijn om van jouw klachten af te komen?

Ik help je graag vanuit eigen ervaring met een vaderland en een moederland en mijn opleidingen.


Ga naar pagina Contact voor meer info of mail me via; info@youniquetherapie.nl