Heb jij ook een vaderland en een moederland?



Een Vaderland en een Moederland

Mijn Vaderland: Nederland

Een Vaderland en een Moederland

 

Mijn Moederland: Indonesië

Ben jij opgegroeid in een gezin met twee culturen?

Misschien is je moeder geboren in Indonesië en getrouwd met een Nederlander, of is je vader Indisch en je moeder een geboren Nederlandse. Vaak wordt dit aangeduid als een halfbloed, maar een veel krachtigere term is dubbelbloed!

 

Maar die dubbele achtergrond kan complex zijn, vooral als jouw ouders of grootouders de bezetting door de Japanners in Indonesië hebben meegemaakt of tijdens de oorlog in een Jappenkamp hebben gezeten. Zo’n verleden kan oorlogstrauma’s veroorzaken die een grote invloed hebben op de opvoeding die jij hebt gekregen en op wie jij als persoon bent geworden.

De erfenis van een oorlogstrauma

Misschien herken je dit: opgroeien in een gezin waar emoties niet werden getoond, zwijgen een tweede natuur was en onvoorspelbare stemmingswisselingen regelmatig voorkwamen. Jouw vader en/of moeder deden wat ze konden om te overleven. Er was simpelweg geen ruimte voor hun eigen verhaal, vooral niet toen ze noodgedwongen in Nederland aankwamen.

Nederland was immers zelf net bevrijd van de Duitse bezetting, en er was weinig begrip of aandacht voor de Indische Nederlanders en hun trauma’s.

Wat zijn de gevolgen?

Als dochter van een getraumatiseerde Indische moeder heb ik zelf ervaren wat dit betekent. Ik stemde me volledig op haar af en paste me aan. Het leek mijn taak om er voor haar te zijn.

Pas rond mijn 45e kreeg ik te maken met klachten die ik toen niet kon verklaren:

• Labiel zijn en paniekaanvallen

• Schrikachtig en onzeker gedrag

• Geen raad weten met intense emoties

Mijn leven leek tot dat moment in balans: huisje, boompje, beestje. Toch voelde ik een constante emotionele last die ik niet begreep.

Herkenning voor mij bij dé INOG

Bij de vereniging INOG (Indische NaOorlogse Generatie) ontdekte ik dat ik niet alleen stond. Mijn klachten bleken herkenbaar voor veel zonen en dochters van de tweede en derde generatie.

Tijdens inloopdagen werd me steeds duidelijker dat wij een gemeenschappelijke last dragen: de pijn en het verdriet van onze ouders. Het inzicht dat deze emoties niet van mij waren, maar van mijn moeder, was een bevrijding. Het besef dat ik dit achter me mocht en kon laten, gaf me de moed om te helen.

Mijn helende reis

Dankzij lichaamsgerichte psychotherapie ben ik mijn verleden onder ogen gaan zien. Ik heb geleerd hoe mijn klachten zijn ontstaan en – belangrijker nog – hoe ik ze kon loslaten.

Deze reis heeft me zoveel gebracht dat ik besloot zelf de opleiding tot Lichaamsgericht Psychotherapeut te volgen. Nu help ik anderen om hetzelfde proces aan te gaan.

Kun jij je hierin vinden?

• Voel jij je verantwoordelijk voor het geluk van een van je ouders?

• Draag je emoties en pijn met je mee waarvan je denkt dat ze niet van jou zijn?

• Vind je het moeilijk om met aandacht voor jou om te gaan?

• Herken je onverklaarbare lichamelijke of emotionele klachten?

 

Het kan helend zijn om deze lasten los te laten en je eigen leven te gaan leven. Ik begeleid je graag, vanuit mijn eigen ervaring met een vaderland en een moederland én mijn opleiding in lichaamsgerichte psychotherapie.

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen? Ga naar de contactpagina voor meer informatie of stuur een e-mail naar info@youniquetherapie.nl. Samen kunnen we ontdekken hoe jij jouw last kunt loslaten en je eigen weg kunt vinden.