EMDR

Je hoort er veel over EMDR de laatste tijd, het betekent:

Eye Movement Desensitization and Reprocessing. 

EMDR is een individuele behandeling. Bij het intake gesprek maak ik de keuze of EMDR de meest geschikte therapie vorm is voor de bestaande klachten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg draagkracht hebt. Het moet emotioneel voor jou te (ver)dragen zijn. Vraag je je af of dit voor jou helpend kan zijn, dan is het goed om door te lezen.

Schokkende gebeurtenissen leiden vaak tot verwerkingsproblemen. Bijvoorbeeld als je zelf slachtoffer of getuige bent geweest van een ongeval, overval, mishandeling of seksueel misbruik. Voor mensen die een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) hebben, kan EMDR ook bijdragen aan de verwerking. 

Verlies ervaringen, als je geliefde is overleden, of een heel dierbaar familielid of kennis. Maar het kan ook een baan zijn, waar je heel lang met hart en ziel hebt gewerkt.

Welke klachten kom je tegen 

Herbeleving, nare dromen, gevoelens van schaamte en schuld. Maar ook snel geïrriteerd raken, somberheid, onverklaarbare lichamelijke klachten. Daarnaast komen slaapproblemen en stress regelmatig voor.

Hoe werkt het

In de behandeling wordt gevraagd om aan de ingrijpende gebeurtenis terug te denken. En die een score te geven op een schaal van 1 – 10. Op dit moment is de emotionele lading bijvoorbeeld een 8.

Terwijl je aan het voorval terug denkt wordt een afleidende stimulus gebruikt. Dit kan een handbeweging zijn. Of klikjes via een koptelefoon of visueel door een bewegend lampje te volgen met de ogen. Door middel van EMDR wordt er een stroom van gedachten en beelden op gang gebracht. Soms komen er ook gevoelens en lichamelijke sensaties bij.

Bij EMDR spelen je ogen een belangrijke rol...
EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Uiteindelijk zal de behandeling ervoor zorgen dat de herinnering de kracht en emotionele lading verliest. Daardoor wordt het gemakkelijker om terug te denken aan de gebeurtenis zonder de heftige gedachten en emoties. Gevraagd wordt hoe de score op dat moment is. Aan de hand daarvan kan er besloten worden verder te gaan of om af te ronden. Zonodig zal een vervolg sessie worden afgesproken.

Bijwerkingen

Effecten kunnen enige tijd doorwerken. Soms komen nieuwe gedachten, gevoelens of beelden naar boven. Je kunt je ook meer dan anders vermoeid voelen. Dit kan ongeveer 3 dagen aanhouden. Daarom is het belangrijk om gedachten en gevoelens die opkomen bij te houden en noteren. Hiermee kan de volgende keer verder worden gegaan.

Wil je na het lezen van bovenstaande zelf ervaren of EMDR jou zal helpen, neem dan gerust contact met me op voor een individuele EMDR behandeling.

Via de mail info@youniquetherapie.nl  of anders zie contact