Familieopstellingen


Familieopstellingen en systemisch werk

Familieopstellingen bieden inzicht in jouw positie binnen het gezin, zowel in je gezin van herkomst als in je huidige gezin. Deze methode maakt onbewuste dynamieken en patronen zichtbaar die van invloed kunnen zijn op je leven en relaties.

 

Wat is een Familieopstelling?

 

Bij een familieopstelling werk je aan een vraag die te maken heeft met je familie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over:

• Onverwerkte gebeurtenissen uit je jeugd.

• Dynamieken in je huidige gezin.

• Terugkerende gevoelens, gedragspatronen of thema’s.

 

Afhankelijk van je vraag wordt een opstelling gemaakt waarin representanten symbolisch familieleden of aspecten van jezelf vertegenwoordigen. Hierdoor ontstaat een energetisch veld waarin de onderlinge verhoudingen voelbaar worden.

 

Hoe werkt een Familieopstelling?

 

1. Voorbereiding en veilige sfeer

Een opstelling vindt plaats in een rustige ruimte waar een vertrouwelijke sfeer wordt gecreëerd. De groep bestaat meestal uit 3 tot 15 personen: enkele vraagstellers en representanten.

 

2. Inbrengen van een vraag

De vraagsteller deelt kort de vraag en geeft feitelijke informatie over de gezinssituatie. Denk aan belangrijke gebeurtenissen zoals:

•Miskramen of overleden familieleden.

•Scheiding of ziekte.

•Andere ingrijpende ervaringen binnen het gezin.

De focus ligt op feiten; emoties hoeven niet uitgebreid besproken te worden.

 

3. De opstelling zelf

De vraagsteller kiest representanten uit de groep en plaatst deze in de ruimte, bijvoorbeeld voor vader, moeder, broers, zussen of zichzelf. De representanten ervaren sensaties, emoties of gedragingen die overeenkomen met de persoon die zij vertegenwoordigen. Dit biedt waardevolle inzichten in de verborgen dynamieken.

 

Praktisch voorbeeld: Kees’ vraag

 

De vraag

Kees vraagt zich af: “Hoe komt het dat ik geen warme herinneringen heb aan mijn jeugd?”

 

De situatie

Kees vertelt over zijn gezin met 5 zussen en 2 broers. Zijn oudste broer, Johan, overleed op 12-jarige leeftijd voordat Kees geboren werd. Het gezin sprak nooit over Johan, en Kees voelde zich altijd een buitenstaander.

 

De opstelling

Kees stelt zijn ouders, broers, zussen en zichzelf op. In de opstelling blijkt dat de ouders intens verdriet hebben over het verlies van Johan. Het verdriet heeft hen zodanig verlamd dat ze weinig aandacht konden geven aan de andere kinderen. Toen Kees geboren werd, stond hun verlies nog te veel op de voorgrond om echt van zijn komst te genieten.

 

Het resultaat

Door de opstelling beseft Kees dat de gemiste aandacht van zijn ouders niet aan hem lag, maar aan het onverwerkte verdriet om Johan. Dit inzicht helpt hem om zijn gemis een plek te geven en zich te richten op zijn volwassen leven.

 

Individuele Familieopstellingen

Het is ook mogelijk om systemisch werk in individuele sessies toe te passen. Hierbij gebruiken we objecten of symbolen in plaats van representanten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over gevoelens, gedragspatronen of terugkerende thema’s in je leven.

 

Wat levert een Familieopstelling op?

•Inzicht in verborgen dynamieken en patronen binnen je familie.

•Begrip voor de oorzaak van bepaalde gevoelens of gedragingen.

•Ruimte om onverwerkt verdriet of spanning los te laten.

•Een hernieuwd gevoel van balans en acceptatie.

 

Wil je meer weten over Familieopstellingen of een vraag inbrengen? 

 

Neem gerust contact met me op via info@youniquetherapie.nl.

 

Aanbevolen literatuur: De verborgen dynamiek van familiebanden van Bert Hellinger.