Publicaties

Facebook, 6 januari 2019.

Wat is Lichaamsgerichte Therapie

Dat wordt mij meestal gevraagd als ik vertel dat ik een praktijk heb voor Lichaamsgerichte Psychotherapie. Dan zeg ik ongeveer het volgende…

Met woorden kun je veel uiten, maar ook verbloemen, relativeren. Dingen groter of juist kleiner maken. Maar naast gesproken taal is er ook lichaamstaal. Die is oprecht en zuiver.

Je lichaamsreacties zijn in het hier en nu. Je kan gaan blozen, zweten, een knoop in je maag voelen, spanningen in delen van je lichaam, of leuker.…vlinders in je buik! Het is onbewust en overkomt je. 

Je hebt een mentaal geheugen, de herinneringen van gebeurtenissen; leuke en minder leuke. En bij heftige gebeurtenissen kunnen zelfs gedeeltes van die herinnering geblokkeerd worden, als een beschermingsmechanisme.

Maar in je lichaam zit wel de fysieke herinnering. Je zenuwstelsel heeft het opgeslagen. Vaak als een niet afgemaakte vecht- of vluchtbeweging. Verkrampen of bevriezen zij ook lichaamsreacties die aangeven dat je iets hebt meegemaakt dat uitstijgt van wat je aankan of kan verwerken. Je bent je soms niet bewust van je gewoontereacties. Zoals b.v. het wegslikken van emoties, of het weglachen van lastige momenten.

Wat belemmert je?

We kennen het allemaal. Het leven is niet alleen leuk. We maken allemaal momenten mee die vragen om verwerking en acceptatie. In het geval dat je daardoor, soms al van jongs af aan, je aanpast aan situaties en over je eigen grenzen heen gaat, kunnen zich lichamelijk klachten ontwikkelen. 

Als je dagelijks functioneren daardoor word belemmert kan dat een verstoring geven in je werk, je relatie en het beeld wat je van jezelf hebt. Je overlevingsmechanismes bepalen je leven. Het is een manier geworden waarop je je staande kan houden. De vraag is alleen ben je wie je werkelijk bent. Neem je genoegen met ‘overleven’ i.p.v. jou eigen leven leiden?

Hoe kan het je helpen?

Lichaamsgerichte Therapie kan helpend zijn door oefeningen te doen waarbij vastgezette energie kan worden ontladen. Onafgemaakte of ingehouden bewegingen afmaken, zodat je zenuwstelsel er een nieuwe herinnering overheen maakt. Vergelijkbaar met het resetten van je computer. Door b.v. ademtechnieken* kun je in dieper in het onbewuste komen en ontladen van wat zich heeft vastgezet.

In de therapie onderzoeken we samen wat jou lichaam heeft te vertellen. En dat is vaak meer dan je denkt. Het is voor velen nieuw om echt te gaan voelen. Het hoofd neemt de regie zomaar weer over. Met gedachtes die meestal niet echt helpend zijn. 

* Op mijn website yoUniquetherapie.nl staan meer werkvormen die ingezet kunnen worden en passen bij persoonlijke situaties. 

Ik kan spreken uit eigen ervaring: Lichaamgerichte Therapie helpt je je ware zelf terug te vinden. Het is het mooiste wat je hebt, jezelf!